Tiroid /

Gebelik Sonrası Lohusalık (Postpartum) Tiroiditi
Doğumdan sonraki ilk 6–12 ay içinde ortaya çıkan tiroid bezinin iltihabi bir hastalığıdır.
Bu iltihap türü ağrı yapmaz çünkü hastalık bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonucu ortaya çıkar. 

Hangi Sıklıkla Görülür?Doğum yapan kadınların yaklaşık % 7-8’inde ilk yıl içinde ortaya çıkar. Genellikle kanlarında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlarda ve tip 1 şeker hastalığı olan kadınlarda daha sık oluşur. Bu nedenle gebelik öncesi veya gebelik döneminde kanında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlar ile şeker hastası kadınlar doğum sonrası mutlaka tiroid hormon tetkiki yaptırmalıdır.
Bu iltihap türü genetik eğilimi olan kadınlarda ve ailelerinde otoimmün tiroid hastalığı (Hashimoto hastalığı veya Graves hastalığı gibi) olan kadınlarda daha sık görülür. Önceki gebeliğinde doğum sonrası tiroid bezi iltihabı geçiren kadınların % 75’inde tekrar oluşur. Kanlarında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlar ilk gebeliklerinde tiroid bezi iltihabı geçirmezlerse sonraki gebelikte % 25 oranında oluşma riski vardır.
                                                                 

Klinik Özellikleri:
Ağrı yapmadığından hastaların çoğu otoimmun olaya bağlı olarak tiroid üreten follikül hücrelerinin tahrip olmasına bağlı olarak kanda ki tiroid hormon düzeyleri yüksektir ki bu evreye “tirotoksik evre” denilir. Hastalar bu dönemde yaklaşık 2- 8 hafta süreyle çarpıntı, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, sinirlilik, ellerde (ince) titrme gibi şikâyetler ile doktora müracaat ederler. Bu dönemi tiroid hormonlarının kanda fazla düştüğü “hipotiroidi” dönemi takip eder. Hipotiroidi döneminde ise hastalar halsizlik, yorgunluk ve ciltte kuruluk, uykuya düşkünlük gibi şikâyetler ile doktora başvururlar. Tiroid bezi hafif büyük, düz ve sert olabildiği gibi yaklaşık yarısında guatr yoktur. Hipotiroidizm yani tiroid yetmezliği % 25 hastada kalıcı olur ve hastaların yaklaşık yarısında devam eden bir guatr vardır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi iki evrelidir. İlk tirotoksik evrede: Beta bloker grubu ilaçlar ile hastaların yakınmasında düzelme olur. İkinci evre hipotiroidi evresinde ise tiroid bezi yeterli tiroid hormonu üretemediği için tedavi eksik olan tiroid hormonun yerine konulması ile yapılır.

ANASAYFA
PROF. DR. BİLGİN ÖZMEN
BİLİMSEL ETKİNLİKLER
HASTALARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME
KLİNİĞİMİZ
ONLINE RANDEVU
İLETİŞİM
Muayene Adresi: Şair Eşref Blv. 1402 Sk. No:2 D:1 Özbaş Apt. Alsancak - İZMİR | 0 (232) 422 08 20
Web sitesine çerez ve izleme uyarısı ekleme